Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zastoupení biologicky aktivních látek v semenech révy vinné (Vitis vinifera L.)
Horníčková, Štěpánka ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Vlastimil, Vlastimil (oponent)
Semena 41 bílých a 22 modrých odrůd hroznů révy vinné, jako vedlejší produkt při výrobě vína, pěstovaných v šesti různých vinařských oblastech byly analyzovány spektrofotometricky na obsah celkových polyfenolů (TP) a fosforu (P). Celkový obsah tokolů (TC) včetně jejich jednotlivých forem byl analyzován metodou HPLC-FLD a vybrané kovy (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) metodou AAS. Obsah TP a TC v semenech révy vinné byl ovlivněn především odrůdou, zatímco hladiny stopových prvků (Cu, Mn, Zn) a obsahy P a K oblastí pěstování vinné révy. Nejvyšší hladiny TC a TP byly nalezeny v semenech bílých odrůd. Odrůda hroznů révy vinné měla také významný vliv na obsah gama-tokotrienolu, barva odrůdy ovlivňovala obsah alfa-tokotrienolu. Semena révy vinné pěstované v České vinařské oblasti obsahovala vyšší koncentrace makroelementů s výjimkou P, avšak nebyly nalezeny žádné významné rozdíly mezi lokalitami pěstování. Rok sklizně měl významný vliv na obsah TP, Fe a Cu. Výsledky potvrdily značný potenciál semen révy vinné, vedlejšího produktu v procesu vinifikace, jako cenný zdroj látek s vysokou přidanou výživově prospěšnou hodnotou, antioxidantů polyfenolů a tokolů a současně makroelementů a stopových prvků, pro použití jako aditiva do krmiv pro hospodářská zvířata.
Listová výživa ve vinohradu
Kreisinger, Kateřina
Diplomová práce popisuje testování vodorozpustného hnojiva připraveného společností Fosfa, a.s. na odrůdě Chardonnay pěstované na vinici v Mostě-Čepirozích. Hnojivo bylo připraveno ve třech variantách jako čisté hnojivo obsahující makroprvky N, P, K, Mg a S a mikroprvky Fe, Cu, Zn, B a Mo. Do druhé varianty byly přidány výtažky z mořských řas, ve třetí bylo smáčedlo a ve čtvrté byly všechny tři složky dohromady. Na jaře před aplikací hnojiva byl proveden půdní rozbor. Celkem bylo provedeno pět postřiků na list. Ve stadiu zaměkání hroznů byly odebrány listy k analytickému rozboru. Byla hodnocena účinnost hnojiva a jeho schopnost proniknout do listů. Ve stádiu plné zralosti hroznů byly hodnoceny uvologické charakteristiky. Ze sklizených hroznů byly odebrány vzorky pro rozbor moštu. Byly stanoveny analytické hodnoty: obsah titrovatelných kyselin, cukernatost, pH a obsah asimilovatelného dusíku. Jednotlivé varianty byly porovnány s variantou kontrolní bez postřiku na list. Jako nejlepší byla vyhodnocena varianta vodorozpustné hnojivo se smáčedlem, v níž byly dosaženy nejlepší výsledky z hlediska analýzy listů, zvýšení cukernatosti, snížení kyselin a zvýšení obsahu asimilovatelného dusíku. Nebyly pozorovány rozdíly ve zdravotním stavu rostlin ani v uvologických charakteristikách jednotlivých variant. Vliv výtažků z mořských řas na kvalitu hroznů nebyl zaznamenán. Kvalita hroznů byla silně ovlivněna nadměrnými srážkami v době dozrávání a hrozny byly napadeny plísní šedou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.